tiba2 teringin sangat nak makan kek batik... nak beli.. susah skrg ni nak dapat yg betul2 berkenan di tekak... fikir punya fikir... emmmm (setelah hampir 1 jam berfikir) aku decide nak buat sendiri je lah... hahahha...
actually aku selalu gak buat kek batik ni kalau tak silap start dari ting 5 lagi.. mula2 belajar dr kakak kepada bff... dia ni bab buat kek memang marvelos... sedap hingga menjilat jari... so time tu try2 lah minta resepi... kononnya nak try buat... alhamdulillah.. smpai skrg ni resepi tu still melekat kat kpala....
kek batik ni sengaja letak nama kek batik cun tip top... bukan apa... yg bestnya tiap kali buat.. x sampai 1 hari dah habis masuk mulut... ngeeee... bangga gak.. kira sedap lah tu kalau habis kan... emmm... kali ni nak tulis entry pasal kek batik je lah.. siap letak lagi resepinya...
Bahan-bahan:
350g biskut marie (dipatah-patahkan)
370g butter / mentega (kalau guna mentega rasanya agak masin sikit. so better guna butter je lah)
200g coklat masakan
10 sudu penuh milo (tapi kat sini guna vico)
100g serbuk koko
1/2 susu pekat manis
3 biji telur
coklat hurai untuk hiasan (guna yg warna warni)
Cara penyediaan:
1) Masukkan kesemua bahan-bahan (kecuali biskut marie dan coklat hurai k.) ke dalam kuali.
2) Kacau dengan api yang perlahan. kacau sehingga mendidih (pastikan adunan sebati)
3) masukkan biskut marie yg telah dipatahkan. gaul sehingga sekata. tutup api
4) masukkan ke dalam bekas/ loyang yang telah di lapik dengan plastik.
5) taburkan coklat hurai di atasnya ikut suka
6) biarkan sejuk. masukkan ke dalam peti sejuk dalam 30 minit/ 1 jam.
7) potong kecil2 dan hidangkan....
senang ja an nak buatnya... hihii rasanya kalau my baby dah besar sikit nti kompom dia pun pandai buat kek batik.. ahakssss.. awalnya berangan... apa pun.. kek batik memang sedap n sesuai di makan untuk sarapan dan minum petang....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan