puding dah siap..... dapat juga dalam 20 cup... wah banyaknya.... tak pe kalau tak habis nanti boleh letak kat fridge... sok2 boleh gak makan...
mula2 nak letak kat dalam acuan yg cantik sikit.. emm.. fikir punya fikir.. letak je lah kat dalam cup.. senang cerita.. hehehe...
Nak buat puding keladi ni x de lah susah sangat.. bahan2 pun simple je.. jom semak bahan2nya:
Bahan diperlukan :
1 bungkus serbuk puding
100 gram gula
3000 ml air
1 tin susu krimer sejat / susu cair/ santan
2 sudu pes keladi/ perisa keladi
sedikit pewarna unggu ( kalau tak letak pun boleh)
sedikit perisa vanila
cup secukupnya
Cara menyediakan:
1. Masukkan air ke dlm periuk bersama susu cair dan gula. masak sehingga menggelegak...
2. Masukkan pes keladi, perisa vanila dan pewarna unggu
3. Masak selama 3 minit. sudah mendidih, matikan api/ perlahankan api. selepas itu masukkan serbuk puding. masak selama 5 minit.
4. Akhir sekali masuk kan puding yang sudah masak ke dalam cup/ acuan yang di sukai.
p/s: puding ni sedap di makan sejuk2.. so simpan dlm peti sejuk selam 1 jam baru sedia untuk dimakan.
letak sedikit cucu cair semasa makan untuk memberikan rasa yang enak dan lazat....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan